Gården

kor-014.jpg

Skurö Gård är en mjölkgård med 40 mjölkkor och 13 kvigor som ska kalva till sommaren och 13 småkvigor som föddes i somras.

Vi som bor här och driver gården heter Bosse Petersson och Mette Jeppesen. Dessutom har vi hunden Selma och katten Frasse.

Varannan dag kommer Arlas tankbil och hämtar drygt 2000 liter mjölk.

Vi mjölkar våra kor morgon och kväll och en riktigt duktig ko kan mjölka runt 50 liter mjölk per dag, medan andra inte kommer upp till mer än 20 liter om dagen.

Vi har något som kallas koncentrerad kalvning. Det betyder att alla korna kalvar ungefär samtidigt, från början av juni och två månader framåt. Därför har vi så många kalvar under sommaren. Innan kalvningen är korna sinlagda i två månader, det vill säga de har "semster" och blir inte mjölkade. Då passar vi också på att ta lite semester - en vecka brukar det bli.

I vår del av Småland är åkerlapparna små och det finns gott om sten. Vi odlar vall, det vill säga gräs, som korna äter under resten av året. I de nysådda vallarna blandas gräset upp med havre. Vi skördar vallarna tre gånger varje sommar - i början av juni, i mitten av juli och i slutet av augusti. Men skördetiden är beroende av vädret, så den kan variera någon vecka hit eller dit. Vi får in mellan 600 och 800 balar varje år. Och det behövs för korna äter ungefär två balar om dagen.